Dersin Dili:
İngilizce
Dersin Koordinatörü:
Dersi Verenler:
Dersin Amacı:
Bu dersin amacı, sürdürülebilirlik anlayışının kazandırılması, konuyla ilgili temel bilgilerin verilmesi ve bu bilgilerin, iş yaşamına, kalite standartlarının artırılması bakımından aktarılması konusunda, öğrencilere pro-aktif olma becerisini ve cesaretini kazandırmaktır.
Dersin İçeriği:
Bu derste, yaşadığımız gezegende üretilen gıdalardan tüketilen enerjiye, hava ve su kirliliğinden alınması gereken önlemlere uzanan geniş yelpazede, bireyden devlete düşen görevler ele alınacaktır. Ders, profesyonel yaşamlarımızda sadece ticari başarıların değil, sosyal sorumluluklarımızın da olduğunu hatırlatma odaklıdır.
Dersin Öğretim Yöntemleri:
1-Ders 2- Etkileşimli Ders 6- Vaka Analizi 12- Grup Çalışması 15- Ödev 16- Sözlü 19- Konuk Konuşmacı
Dersin Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav / Sunum, Ödev, Proje / Tasarım
Dikey Sekmeler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Dersin Öğrenme Çıktıları | Program Öğrenme Çıktıları |
1) Yaşamsal öneme sahip hava, toprak, su gibi doğal kaynakların önemi, yeri ve değerini bilir. | 2, 8, 10, 11 |
2) Gıda üretimi ve beslenme alışkanlıkları konularında bilgi sahibi olur, sağlıklı yaşam için doğru kararlar verebilir. | 2, 8, 10, 11 |
3) Enerji tüketimi konusunda bilgi sahibi olarak alternatif enerji kaynaklarına yönelmenin önemini kavrar. | 2, 8, 10, 11 |
4) Biyolojik çeşitliliğin değerini kavrar ve flora ve fauna olmadan yaşamın tükeneceği bilincini edinir. | 2, 8, 10, 11 |
5) İklimdeki değişikliğinin sebepleri ve tehditleri ile ilgili bilinen ve olası sonuçları hakkında görüş sahibi olur ve önemini kavrar. | 2, 8, 10, 11 |
6) Edinilen bilgilerin iş yaşamına, kalite standartlarının artırılması bakımından aktarılmasında proaktif olma becerisini ve cesaretini kazanır. | 2, 5, 8, 9, 10, 11 |
Dersin Akışı
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Prof. Dr. Billur Ülger |
Dersi Verenler | Öğr. Grv. Hakan Türkkuşu |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı, sürdürülebilirlik anlayışının kazandırılması, konuyla ilgili temel bilgilerin verilmesi ve bu bilgilerin, iş yaşamına, kalite standartlarının artırılması bakımından aktarılması konusunda, öğrencilere pro-aktif olma becerisini ve cesaretini kazandırmaktır.
|
Dersin İçeriği | Bu derste, yaşadığımız gezegende üretilen gıdalardan tüketilen enerjiye, hava ve su kirliliğinden alınması gereken önlemlere uzanan geniş yelpazede, bireyden devlete düşen görevler ele alınacaktır. Ders, profesyonel yaşamlarımızda sadece ticari başarıların değil sosyal sorumluluklarımızın da olduğunu hatırlatma odaklıdır. |
Dersin Öğrenme Çıktıları | Program Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1) Yaşamsal öneme sahip hava, toprak, su gibi doğal kaynakların önemi, yeri ve değerini bilir. | 2, 8, 10, 11 | 1, 2, 6, 12, 15, 16 | B, C, E |
2) Gıda üretimi ve beslenme alışkanlıkları konularında bilgi sahibi olur, sağlıklı yaşam için doğru kararlar verebilir. | 2, 8, 10, 11 | 1, 2, 6, 12, 15, 16, 19 | B, C, E |
3) Enerji tüketimi konusunda bilgi sahibi olarak alternatif enerji kaynaklarına yönelmenin önemini kavrar. | 2, 8, 10, 11 | 1, 2, 6, 12, 15, 16 | B, C, E |
4) Biyolojik çeşitliliğin değerini kavrar ve flora ve fauna olmadan yaşamın tükeneceği bilincini edinir. | 2, 8, 10, 11 | 1, 2, 6, 12, 15, 16, 19 | B, C, E |
5) İklimdeki değişikliğinin sebepleri ve tehditleri ile ilgili bilinen ve olası sonuçlar hakkında görüş sahibi olur ve önemini kavrar. | 2, 8, 10, 11 | 1, 2, 6, 12, 15, 16 | B, C, E |
6) Edinilen bilgilerin iş yaşamına, kalite standartlarının artırılması bakımından aktarılmasında pro-aktif olma becerisini ve cesaretini kazanır. | 2, 5, 8, 9, 10, 11 | 1, 2, 6, 12, 15, 16 | B, C, E |
Öğretim Yöntemleri: | 1-Ders 2- Etkileşimli Ders 6- Vaka Analizi 12- Grup Çalışması 15- Ödev 16- Sözlü 19- Konuk Konuşmacı |
Ölçme Yöntemleri: | B- Sözlü Sınav / Sunum C- Ödev E- Proje / Tasarım |
DERS AKIŞI | ||
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 |
Sürdürülebilirliğe giriş:
|
|
2 |
Isınma:
|
|
3 |
Temel elementler:
|
Çevre ve doğa temalarını kapsayan takvim |
4 |
Sosyal değişim ve sürdürülebilirlik anlayışı:
|
|
5 |
Ekonomik katkı mı baskı mı?
|
|
6 | Konuk konuşmacı: Sağlıklı beslenme ve endüstriyel gıdalar | |
7 |
KÜRSÜDEN ÜÇ DAKİKA: Öğrencilerden sağlıklı beslenme ve doğal gıdalar
Belirlenen konuda öğrencilerin hazırlık yaparak görüş ve düşüncelerini sistematik olarak aktarması |
Her öğrenci üç dakikalık konuşması için hazırlık yapacak. |
8 |
Yanlışlar (hatalarımız):
|
|
9 |
İletişim profesyonelleri açısından sürdürülebilirlik:
|
Sürdürülebilirlik ajandası |
10 |
Çözümler:
|
|
11 |
ARA DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ:
|
|
12 | Vaka anlatımı: Kentsel atık yönetimi ve çevre kirliliğinin kazanca dönüştürülmesi | |
13 | Konuk konuşmacı: Ekoloji ve biyoçeşitlilik; türlerin yaşam hakkına saygı | |
14 |
KÜRSÜDEN ÜÇ DAKİKA: Öğrencilerden üniversitedeki biyoçeşitlilik ve ekolojik duruş
Belirlenen konuda öğrencilerin hazırlık yaparak görüş ve düşüncelerini sistematik olarak aktarması |
Her öğrenci üç dakikalık konuşması için hazırlık yapacak. |
15 | Mezuniyet sonrası (İş yaşamının başında) “çoklu disiplinler” ve “disiplinler üstü” yaklaşımı ile sürdürülebilirlik | |
16 | FİNAL (Proje teslimi ve sunum) |
Kaynaklar
Ders kitabı (kitapları) ve/veya diğer gerekli malzeme | |
Kitap | Hedstrom, G. S. (2018). Sustainability : What It Is and How to Measure It. De Gruyter. http://eds.a.ebscohost.com.lproxy.yeditepe.edu.tr/eds/ebookviewer/ebook?sid=9604f7d7-7b70-458d-a2ef-f8c9639603f0%40sessionmgr4006&vid=5&rid=1&format=EB |
Materyal Paylaşımı
MATERYAL PAYLAŞIMI | |
Dokümanlar | www.coadsys.yeditepe.edu.tr ve sınıf içi dağıtım |
Ödevler | www.coadsys.yeditepe.edu.tr ve sınıf içi dağıtım |
Sınavlar |
Değerlendirme Sistemi
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ | ||
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYI | KATKI YÜZDESİ |
Yarıyıl ara değerlendirme (Sınıf çalışması: Proje hazırlığı) | 1 | 50 |
Sunum (Kürsüden üç dakika) | 2 | 30 |
Ödev ve sınıf çalışması | 14 | 20 |
Toplam | 100 | |
FİNALİN BAŞARIYA ORANI | 50 | |
YIL İÇİNİN BAŞARIYA ORANI | 50 | |
100 |
DERS KATEGORİSİ | Temel Ders |
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
DERSİN PROGRAM ÇIKTILARINA KATKISI | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Reklam, pazarlama ve bütünleşik pazarlama iletişimi alanına ilişkin temel kavram ve modeller konusunda bilgi sahibidir. | |||||
2 | Sosyal bilimler ve sanat disiplinlerine özgü konularda akademik, kültürel, sanatsal ve teknik bilgi sahibi olarak reklamcılık alanını farklı açılardan değerlendirir. | X | ||||
3 | Pazar bölümlendirmesine dair bilgi sahibi olarak hedef kitleye ve iletişim ortamlarının farklı özelliklerine uygun reklam içeriği oluşturur ve etkili bir şekilde sunabilir. | |||||
4 | Araştırma yöntem ve tekniklerine dair edindiği bilgiyi, reklamcılık alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının değerlendirilerek ilgili kişilerle paylaşılması aşamalarında kullanır. | |||||
5 | Geleneksel ve yeni medyada yürütülen reklam kampanya süreçlerine dair edindiği bilgiyi, bağımsız ya da ekip üyesi olarak, bu süreçler dahilinde planlar ve yönetir. | X | ||||
6 | Reklamcılık alanında hedef kitlelere uygun medya planlaması yapar. | |||||
7 | Reklamcılıkla ilgili medya stratejisini oluşturur ve uygular. | |||||
8 | Reklamcılıkla ilgili evrensel değerlere, yasal düzenlemelere, etik ilkelere ve kalite standartlarına dair edindiği bilgiye uygun hareket etmeye özen gösterir. | X | ||||
9 | Alanında faaliyet gösteren kurum, dernek ve meslek örgütleriyle diyalog kurarak sorunlar ile ilgili çözümler önerir. | X | ||||
10 | Yaşam boyu öğrenme bilinciyle toplumsal gelişmeleri, duyarlılıkları, tüketici davranışlarındaki değişimleri ve reklamcılıkla ilgili yenilikleri takip ederek oluşturduğu reklam içeriği ile ilişkilendirir. | X | ||||
11 | Reklamcılık alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | X |
AKTS İş Yükü Tablosu
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU | |||
Etkinlik | Sayısı |
Süresi (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 15 | 3 | 45 |
Sunum (Kürsüden üç dakika) | 2 | 3 | 6 |
Ara Sınav (Sınıf çalışması: Proje hazırlığı) | 1 | 3 | 3 |
Ödev-Sınıf çalışması | 14 | 2 | 28 |
Final (Dosya teslim ve sunum) | 1 | 3 | 3 |
Toplam İş Yükü | 127 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 5,08 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |
1