Dünya değişiyor, felsefi açıdan açıdan değişmeyen tek olgu da bu zaten! Yaşadığımız gezegende üretilen gıdalardan tüketilen enerjiye, hava ve su kirliliğinden alınması gereken önlemlere uzanan geniş yelpazede bireyden devlete düşen görevler ele alınacaktır. Ders, profesyonel yaşamlarımızda sadece ticari başarıların değil sosyal sorumluluklarımızın da olduğunu hatırlatma odaklıdır.
Dikey Sekmeler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Dersin Öğrenme Çıktıları |
Program Öğrenme Çıktıları |
Öğretim Yöntemleri |
Ölçme Yöntemleri |
1) Yaşamsal öneme sahip hava, toprak, su gibi doğal kaynakların önemi, yeri ve değerini öğrenmek |
3, 7, 8, 9 |
1, 2, 6, 12, 15, 16 |
B, C, E |
2) Gıda üretimi ve beslenme alışkanlıkları konularında bilgi sahibi olmak, sağlıklı yaşam için doğru kararlar verebilmek |
3, 7, 8, 9 |
1, 2, 6, 12, 15, 16, 19 |
B, C, E |
3) Enerji tüketimi konusunda bilgi sahibi olmak, alternatif enerji kaynaklarına yönelmenin önemini kavramak |
3, 7, 8, 9 |
1, 2, 6, 12, 15, 16 |
B, C, E |
4) Biyolojik çeşitliliğin değerini kavramak, flora ve fauna olmadan yaşamın tükeneceği bilincini edinmek |
3, 7, 8, 9 |
1, 2, 6, 12, 15, 16, 19 |
B, C, E |
5) İklimdeki değişimin sebepleri ve tehditleri ile ilgili olarak bilinen ve olası sonuçları hakkında görüş sahibi olmak, önemini kavramak |
3, 7, 8, 9 |
1, 2, 6, 12, 15, 16 |
B, C, E |
6) Edinilen bilgilerin iş yaşamına aktarılmasında pro-aktif olma beceri ve cesaretini kazanmak. |
3, 7, 8, 9 |
1, 2, 6, 12, 15, 16 |
B, C, E |
Dersin Akışı
DERS AKIŞI |
||
Hafta |
Konular |
Ön Hazırlık |
1 |
Sürdürülebilirliğe giriş:
|
|
2 |
Isınma:
|
|
3 |
Temel elementler:
|
Çevre ve doğa temalarını kapsayan takvim |
4 |
Sosyal değişim ve sürdürülebilirlik anlayışı:
|
|
5 |
Ekonomik katkı mı baskı mı?
|
|
6 |
Konuk konuşmacı: Sağlıklı beslenme ve endüstriyel gıdalar
|
|
7 |
KÜRSÜDEN ÜÇ DAKİKA: Öğrencilerden sağlıklı beslenme ve doğal gıdalar Belirlenen konuda öğrencilerin hazırlık yaparak görüş ve düşüncelerini sistematik olarak aktarması |
Her öğrenci üç dakikalık konuşması için hazırlık yapacak. |
8 |
Yanlışlar (hatalarımız):
|
|
9 |
İletişim profesyonelleri açısından sürdürülebilirlik:
|
Sürdürülebilirlik ajandası |
10 |
Çözümler:
|
|
11 |
ARA DEĞERLENDİRME& KRİTERLERİ:
|
|
12 |
Vaka anlatımı: Kentsel atık yönetimi ve çevre kirliliğinin kazanca dönüştürülmesi
|
|
13 |
Konuk konuşmacı: Ekoloji ve biyo çeşitlilik; türlerin yaşam hakkına saygı
|
|
14 |
KÜRSÜDEN ÜÇ DAKİKA: Öğrencilerden üniversitedeki biyo-çeşitlilik ve ekolojik duruş Belirlenen konuda öğrencilerin hazırlık yaparak görüş ve düşüncelerini sistematik olarak aktarması |
Her öğrenci üç dakikalık konuşması için hazırlık yapacak. |
15 |
Mezuniyet sonrası (İş yaşamının başında) “çoklu disiplinler” ve “disiplinler üstü” yaklaşımı ile sürdürülebilirlik
|
|
16 |
FİNAL (Proje teslimi ve sunum) |
|
Kaynaklar
KAYNAKLAR |
|
Ders Kitabı |
Hedstrom, G. S. (2018). Sustainability : What It Is and How to Measure It. De Gruyter. http://eds.a.ebscohost.com.lproxy.yeditepe.edu.tr/eds/ebookviewer/ebook?sid=9604f7d7-7b70-458d-a2ef-f8c9639603f0%40sessionmgr4006&vid=5&rid=1&format=EB |
Diğer Kaynaklar |
Diwekar, U. M., & Cabezas, H. (2012). Sustainability : Multi-disciplinary Perspectives. Bentham Science Publishers. http://eds.a.ebscohost.com.lproxy.yeditepe.edu.tr/eds/ebookviewer/ebook?sid=9604f7d7-7b70-458d-a2ef-f8c9639603f0%40sessionmgr4006&vid=4&rid=4&format=EB Garrido Azevedo, S., & Matias, J. C. O. (2017). Corporate Sustainability : The New Pillar of the Circular Economy. Nova Science Publishers, Inc. http://eds.a.ebscohost.com.lproxy.yeditepe.edu.tr/eds/ebookviewer/ebook?sid=9604f7d7-7b70-458d-a2ef-f8c9639603f0%40sessionmgr4006&vid=7&rid=11&format=EB Açık Radyo / Ömer Madra & Öğretim elemanının ders notları |
Materyal Paylaşımı
MATERYAL PAYLAŞIMI |
|
Dokümanlar |
www.coadsys.yeditepe.edu.tr ve sınıf içi dağıtım |
Ödevler |
www.coadsys.yeditepe.edu.tr ve sınıf içi dağıtım |
Sınavlar |
|
Değerlendirme Sistemi
DEĞERLENDİRME SİSTEMİ |
||
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI |
SAYI |
KATKI YÜZDESİ |
Yarıyıl ara değerlendirme (Sınıf çalışması: Proje hazırlığı) |
1 |
20 |
Sunum (Kürsüden üç dakika) |
2 |
20 |
Ödev ve sınıf çalışması |
14 |
10 |
Final (Final projesi teslimi ve sunum) |
1 |
50 |
Toplam |
|
100 |
FİNALİN BAŞARIYA ORANI |
|
50 |
YIL İÇİNİN BAŞARIYA ORANI |
|
50 |
|
|
100 |
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
DERSİN PROGRAM ÇIKTILARINA KATKISI |
|||||||
No |
Program Öğrenme Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
|||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
||
1 |
İletişim ve halkla ilişkiler alanında kuramsal bilgiye sahiptir. |
X |
|
|
|
|
|
2 |
Halkla ilişkiler alanıyla ilgili araştırma yöntem ve tekniklerini bilir. |
X |
|
|
|
|
|
3 |
Alanın gerektirdiği disiplinler arası konularda bilgi ve bilinç sahibidir. Bu konuların halkla ilişkilerle ilişkisini kavrar. |
|
|
|
|
X |
|
4 |
Alanıyla ilgili etkili İngilizce sunum yapabilir. |
|
|
|
X |
|
|
5 |
Alanın gerektirdiği dijital yeterliliklere sahiptir. |
|
|
|
X |
|
|
6 |
Halkla ilişkiler alanının gerektirdiği yaratıcı düşünme becerisine sahiptir. |
|
|
X |
|
|
|
7 |
Başarılı bir halkla ilişkiler uygulaması için gerekli araştırma, planlama, uygulama, ölçme ve değerlendirme becerisine sahiptir. |
X |
|
|
|
|
|
8 |
Alanıyla ilgili edindiği bilgi ve becerileri ekip çalışması içerisinde değerlendirerek sektörde işbirliği yapılan kurumlara uygular |
|
|
|
X |
|
|
9 |
Halkla ilişkiler alanıyla ilgili edindiği bilgi ve becerileri analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilir. |
X |
|
|
|
|
|
10 |
Halkla ilişkiler mesleğini etik kurallara bağlı kalarak uygulama ve geliştirme bilincine sahiptir. |
X |
|
|
|
|
|
AKTS İş Yükü Tablosu
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
|||
Etkinlik |
Sayısı |
Süresi |
Toplam |
Ders Süresi |
14 |
3 |
42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) |
15 |
3 |
45 |
Sunum (Kürsüden üç dakika) |
2 |
3 |
6 |
Ara Sınav (Sınıf çalışması: Proje hazırlığı) |
1 |
3 |
3 |
Ödev-Sınıf çalışması |
14 |
2 |
28 |
Final (Dosya teslim ve sunum) |
1 |
3 |
3 |
Toplam İş Yükü |
|
|
127 |
Toplam İş Yükü / 25 (s) |
|
|
5,08 |
Dersin AKTS Kredisi |
|
|
5 |