• Türkçe
  • English

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü

Amacımız: Ulusal ve Uluslararası Alanda Yetkin İletişimciler

Prof. Dr. Ayseli Usluata’nın kurucu başkanlığıyla 1996 yılında akademik faaliyetlerine başlayan Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü, bugün Türkiye’de öğrencilerin iletişim alanında en çok tercih ettiği bölümler arasında yer almaktadır.

Kendilerini ulusal ve uluslararası düzeyde kanıtlamış akademisyenlerden ve sektörün önde gelen isimlerinden oluşan kadrosuyla Bölümümüz, 400’ü aşkın öğrenciye eğitim vermekte; her geçen yıl artan yurt içi ve yurt dışı etkinlikler ve ödüllerle başarılarını sürdürmektedir. Sosyal ve kültürel bağlara önem veren bir bölüm olarak, ödüllü “7’den 77’ye” sosyal sorumluluk projemizle Kayışdağı ve çevresindeki huzurevi sakinlerine ve Kayışdağlı ilkokul öğrencilerine destek olmak hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Aynı zamanda sektörün önde gelen uzmanlarını ders ve/veya seminerler aracılığıyla öğrencilerle bir araya getirmekteyiz.

Öğrencilerimizin uluslararası anlayışlarını geliştirmek ve deneyimlerini artırmak için farklı programlar ve anlaşmalar yapmaktayız. Erasmus ve Exchange anlaşmaları her yıl artmakta; çeşitli ülkelerden öğrenci ve öğretim elemanları ağırlamaktayız. Öğrencilerimiz de bu değişim programlarıyla öğrenimlerinin bir bölümünü yurt dışında yapmaktadır.

İletişim sektöründe övünülecek konumlarda çalışan, hedeflerimizi yükseklere taşıyan mezunlarımızla gurur duyuyoruz. İletişim sektöründe, ulusal ve küresel şirketlerde, siyasal kurumlarda, bürokraside ve sivil toplum kuruluşlarında çalışmaya aday öğrencilerimiz arasına sizi de katmak istiyoruz.

Program Öğretim Amaçları​

  • Öğrencilerin akademik çalışmalarda başarılı olabilmeleri için gereken teorik donanıma sahip olmaları,
  • Öğrencilerin alan uygulamaları için gerekli gerekli olan çağdaş araçları seçme ve kullanma becerilerine sahip olmaları,
  • Öğrencilerin etkili halkla ilişkiler uygulamaları için gerekli eleştirel bakış, analitik yaklaşım, problem çözme, çok yönlü düşünme, yorumlama ve sonuç çıkarma becerileri ile donatılmaları,
  • Öğrencilerin etkili iletişim kurabilen, özellikle yazılı ve sözlü sunumda başarılı, takım çalışması ve disiplinler arası çalışma yapabilen, sorumluluk duygusu gelişmiş, yaratıcı, özgüven sahibi ve etik ilkelere bağlı halkla ilişkiler ve tanıtım uzmanları olarak yetiştirilmeleri,
  • Öğrencilerin demokrasiye bağlı, insan haklarına saygılı ve toplumsal sorumluluklarının bilincinde bireyler olarak yetiştirilmeleri

Program Çıktıları​

  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nün program çıktıları aşağıda listelenmiştir:
  • İletişim ve halkla ilişkiler alanında kuramsal bilgiye sahiptir.
  • Halkla ilişkiler alanıyla ilgili araştırma yöntem ve tekniklerini bilir.
  • Alanın gerektirdiği disiplinler arası konularda bilgi ve bilinç sahibidir. Bu konuların halkla ilişkilerle ilişkisini kavrar.
  • Alanıyla ilgili etkili İngilizce sunum yapabilir.
  • Alanın gerektirdiği dijital yeterliliklere sahiptir.
  • Halkla ilişkiler alanının gerektirdiği yaratıcı düşünme becerisine sahiptir.
  • Başarılı bir halkla ilişkiler uygulaması için gerekli araştırma, planlama, uygulama, ölçme ve değerlendirme becerisine sahiptir.
  • Alanıyla ilgili edindiği bilgi ve becerileri ekip çalışması içerisinde değerlendirerek sektörde işbirliği yapılan kurumlara uygular.
  • Halkla ilişkiler alanıyla ilgili edindiği bilgi ve becerileri analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilir.
  • Halkla ilişkiler mesleğini etik kurallara bağlı kalarak uygulama ve geliştirme bilincine sahiptir.

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Ders Programına linkten ulaşabilirsiniz.

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Nedir?

Halkla İlişkiler ve Tanıtım, küreselleşmenin ve teknolojik gelişmelerin hayatın her alanını etkilediği günümüz dünyasında, kurum ve kuruluşların marka itibarını etkili bir şekilde yönetmesinin en iyi yoludur. Rekabetin arttığı ve iletişim mecralarının çoğaldığı çağımızda, kurumların etkili iletişim becerilerini üst düzeyde tutması gerekmektedir. Bu duruma paralel bir şekilde sektörde her geçen gün profesyonel iş gücüne olan talep artmaya devam etmektedir. Yeditepe Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım lisans programı, öğrencilerine halkla ilişkilerin temel ilkeleri çerçevesinde nitelikli bir eğitim sunarak, iş dünyasında iletişim becerilerini stratejik bir şekilde kullanabilen, yeni iletişim teknolojilerine hakim, alanında bilgi ve beceri sahibi, yabancı dil bilgisi gelişmiş profesyoneller yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda bölüm, öğrencilerini ulusal ve küresel pazarlarda belirli bir yetkinliğe sahip uzmanlar olmaları doğrultusunda yetiştirmektedir. Halkla ilişkiler ve tanıtım disiplininin kuramsal ve uygulama alanını bir arada sunan program, hukuktan pazarlama ilkelerine, dijital okuryazarlıktan itibar yönetimine, tüketici davranışlarından kriz yönetimine kadar öğrencilere kapsamlı ve nitelikli bir eğitim programı sunar.

Küreselleşen dünya ile birlikte iletişim faaliyetlerini, marka ve itibar yönetimlerini sürdürmek isteyen kurum ve kuruluşlar için kurumsal iletişim departmanları vazgeçilmez önemdedir. Bu sebeple halkla ilişkiler ve tanıtım mesleği günümüzün gözde meslekleri arasında yerini alarak öğrencilerin en fazla tercih ettiği bölümler arasına girmiştir. Yeditepe Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü İletişim Fakültesine bağlı 4 yıl eğitim veren bir lisans programıdır. Bölümün öğrencisi olabilmek için liselerin sözel bölümlerinden mezun olmak ve üniversite tercihini sözel puan türünden yapmak gerekmektedir. Bölümden mezun olan öğrenciler, ulusal ve uluslararası alanda faaliyet gösteren neredeyse bütün sektör ve ölçekten şirkette görev alabilir.

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Taban Puanları ve Sıralama

Üniversite Adı

Bölüm

Puan Türü

Kontenjan

Taban Puanı

Başarı Sırası

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ

Halkla İlişkiler ve Tanıtım (İngilizce) (Burslu)

SÖZ

9

413,28925 

1859

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ

Halkla İlişkiler ve Tanıtım (İngilizce) (%50 İndirimli)

SÖZ

50

215,97547

554015

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ

Halkla İlişkiler ve Tanıtım (İngilizce) (Burssuz)

SÖZ

4

Dolmadı

Dolmadı

 

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Ücretleri ve Fiyatları

Yeditepe Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü 2023 - 2024 eğitim/öğretim yılı öğrenim ücretleri ve ödeme planı ve diğer merak edilenler için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Burs İmkanları

Öğrenciler, üniversite giriş sınavı başarısına göre Tam, %50 ve %25 oranlarında burs olanaklarından yararlanma imkanını sahiptir. Bölüm öğrencilerinin toplam %53’ü burslu eğitim almaktadır. Burslar akademik programların normal eğitim süresi boyunca, kesintiye uğramadan devam eder. Ayrıca Yeditepe Üniversitesi, öğrencilerini yönetim bursu ve sporcu bursu gibi çeşitli burs programlarıyla da desteklemektedir. Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Burs İmkanları sayfasını inceleyerek burs olanakları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Buradan ilgili sayfaya ulaşabilir, bölümleri ve burs imkanlarını inceleyebilirsiniz.

Yeditepe Üniversite’sinde Halkla İlişkiler ve Tanıtım Okumak

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü, Yeditepe Üniversitesi İşletme Fakültesi çatısı altında, kurumlar ve hedef kitlesi arasında stratejik ilişki kurabilecek, iletişim teknolojilerini üst seviyede kullanabilen, toplumsal dinamikleri iyi analiz edebilen, mesleki etik değerlere bağlı, küresel düşünüp uygulayabilen, alanında uzman profesyoneller yetiştirmeye yönelik bir eğitim programı sunmaktadır. Ders programında, halkla ilişkiler ve tanıtım disiplininin temel çerçevesi başta olmak üzere, bilimsel araştırma yöntemleri, internet ve yeni medya gibi uzmanlık alanlarına ait dersler bulunuyor. Çalışmalarıyla kendilerini ulusal ve uluslararası ölçekte kanıtlamış akademisyenlerden ve sektörün ileri gelen isimlerinden oluşan eğitim kadromuz, tüm bilgi birikimleriyle öğrencilerimize rehberlik etmektedir. Düzenli olarak gerçekleştirilen atölye çalışmalarıyla, öğrenciler derslerde öğrendikleri teorik bilgileri uygulama fırsatı bulmaktadır. Aynı zamanda İletişim Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren yeni teknolojilerle donatılmış İletişim Ajansı İLA, öğrenciler için önemli bir uygulama alanı olarak hizmet vermektedir.

Bu bağlamda öğretim programımız, Temel dersler, Alan dersleri ve Seçmeli dersler kategorileri ile oluşturulmuştur. Seçmeli dersler ise; öğrencilerin kendi alanına yönelik seçebileceği Alan Seçmeli dersleri, kendi alanı dışında üniversitenin seçmeli ders havuzunda bulunan Serbest Seçmeli dersler ve belli bir alan üzerine daha fazla yoğunlaşmak isteyen öğrencilerin, o alan ile ilgili, iki bölüm tarafından mutabakata varılmış dersleri içeren Konsantrasyon Alanı Seçmeli dersleri olarak üç gruba ayrılmıştır.

Öğrencilerin, farklı kültürleri tanıması, deneyimlerini arttırması ve bakış açılarını geliştirmesi amacıyla Avrupa’nın önde gelen yükseköğretim kurumlarıyla öğrenci değişim anlaşmaları yapılmaktadır. Öğrencilerimiz, bu değişim programlarıyla eğitim hayatlarının bir ya da iki dönemini yurt dışında geçirmektedir. Öğrenci değişim programlarının dışında, Küresel İletişim dersi kapsamında ABD Nebraska- Lincoln Üniversite’siyle eş zamanlı dersler gerçekleştirilmektedir.

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nün, yıl boyunca düzenlendiği söyleşi, konferans, seminer gibi etkinlikler sayesinde öğrenciler kendi uzmanlık alanının önde gelen temsilcileriyle buluşma fırsatı yakalıyor. Bölüm ve sektör arasındaki güçlü bağlantı, öğrencilerin henüz eğitim hayatları devam ederken iş dünyasını tanımasını sağlıyor.  

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Mezunu Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Halkla İlişkiler ve Tanıtım lisans programı, disiplinlerarası bilgi birikimini destekleyen bir bölümdür. Bu sebeple eğitimini başarıyla bitiren mezunlar gerek yurt içinde gerekse yurt dışında kamu ve özel sektörde çok geniş meslek kollarında çalışabilmektedir. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren Ulusal ve Uluslararası Özel Şirketler, Kamu Kurumları, Sivil Toplum Kuruluşları, Medya ve Yayın Kuruluşları, Reklam Ajansları, Araştırma Şirketleri, Bankalar, Ulusal ve Uluslararası Örgütlerin; Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Stratejik Pazarlama İletişimi, Marka Yönetimi, Kurumsal Sorumluluk gibi departmanlarında görev alabilmektedir. Mezunlar yönetici, danışman, marka temsilcisi, metin yazarı, stratejik iletişimci, reklam direktörü, içerik yöneticisi, pazarlama uzmanı gibi rollerde çalışma imkânı bulmaktadır.  Kariyerlerine akademisyen olarak yön verme fırsatına da sahip olan mezunlar, yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam ederek akademik alanda çalışmalarına devam edebilmektedir.

Misyon ve Vizyon

Misyon

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü, ulusal ve uluslararası alanda kendini kanıtlamış akademik personeliyle iletişim ve halkla ilişkiler sektörüne yön verecek öğrenciler yetiştirmektedir. Farklı bölümlerde yandal ve çift anadal yapma fırsatının yanı sıra Erasmus anlaşmalarıyla Avrupa’da eğitim görme imkanına da sahip olan öğrencilerimizi, analitik düşünen, yaratıcı çözümler üretebilen, özgüven sahibi, etik kurallara bağlı, sosyal sorumluluğunun bilinciyle davranan Dünya vatandaşı iletişim uzmanları olarak hazırlamaktayız.

Vizyon

Neden sonuç ilişkilerini doğru kavrayabilen, sorunları analiz ederek çözebilen, üretken, özgüven sahibi, doğaya ve insana saygılı, sosyal sorumluluklarının bilincinde bireyler yetiştirmek. 

Temel Değerler

Temel değerimiz, eğitime yönelik çağdaş bakış açımızı Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet Rönesansı’nın ilkelerinden ödün vermeden sürdürmektir.

Öğrenci Değişim Programları

Uluslararası Öğrenci Hareketliliği: Erasmus ve Diğer Değişim Programları 

Yurtdışındaki bir çok yüksek öğretim kurumuyla ikili anlaşmaları bulunan fakültemiz, öğrenci hareketliliğine büyük önem vermektedir. Bu nedenden dolayı Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü, Erasmus ve değişim programları kapsamında, her dönem tüm dünya üniversitelerinden pek çok öğrenciyi ağırlamakta ve bu üniversitelere öğrencilerini göndermektedir.  

Uluslararası değişim program başvurusu yapmak ve detaylı bilgi edinmek isten öğrencilerimiz Yeditepe Üniversitesi Uluslararası Ofis  (http://international.yeditepe.edu.tr ) linkten  ziyaret edebilir, ya da bölüm Erasmus koordinatörümüz Doç. Dr. Özlem Akkaya ile görüşebilirler.

Bölüm Erasmus Koordinatörü

Doç. Dr. Özlem Akkaya

e-postaozlem.akkaya@yeditepe.edu.tr​ 
Dahili: 2269
Ofis: GSF 602

Bologna Süreci

Avrupa’nın birbiri ile uyumlu olan yükseköğretim bölümleri Bologna Süreci kapsamında iletişim kabiliyetlerini güçlendirip, uygulama esnasında oluşan farklılıkları gidermeyi amaçlarlar. Bu süreçte asıl amaç, öğretim elemanları ve öğrenciler arasındaki iletişimi güçlendirmektir. Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencileri Bologna Süreci sayesinde daha bilinçli ve donanımlı olarak eğitim öğretim faaliyetlerine devam ederler.

Program Bilgi Paketini Görmek İçin Tıklayınız

Çift Ana Dal Yan Dal Olanakları

Üniversitemiz, lisans öğrencilerine ana lisans programlarına ek olarak, üniversite içinde farklı bir programda öğrenci olarak ikinci bir lisans diploması alma (çift anadal / double major) ya da belirli bir alanda bilgi sahibi olmalarına olanak sağlamak üzere yan dal (minor) programında öğrenim görme olanağı tanınmaktadır. Gerekli koşulları yerine getiren öğrencilerden çift anadal (ÇAP) yapmak isteyenler, esas programlarının en erken üçüncü en geç beşinci döneminde, yan dal yapmak isteyenler ise en erken üçüncü dönemin başında en geç altıncı dönemin başında ilgili Fakülte Dekanlıklarına başvurabilmektedir.

ÇAP programına başvurabilmek için öğrencinin genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 3 olması ve çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere yerleştirme puanına sahip olunması gerekmektedir. Çift anadalı burslu okuyabilmek için de 4 üzerinden 3.25 ortalama şartı vardır. Yandal programlarına başvuru için genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2.5 olması gerekmektedir.Bursluluk için ise 3 not ortalaması şartı vardır. 

ÇAP ve Yan dal programlarını başlatabilmek için ilgili bölümler arasında öğrencinin alması gereken ilave dersleri, denk dersleri ve ortak dersleri içeren öğrenim protokolü  imzalanması ve bu protokolün üniversitemiz senatosunca kabul edilmesi gerekmektedir. ÇAP ve Yan dal programlarının uygulanmasında daha detaylı bilgilere üniversitemiz web sayfasında yayınlanmış olan Yeditepe Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinden ulaşılabilir.

Öğrenci ÇAP ya da yan dal programını kendi isteğiyle ya da lisans yönetmeliklerinde öngörülen koşullarda bırakabilir. Öğrenci, ÇAP ya da yan dal programından ayrılması halinde, başarısız olduğu ÇAP ya da yan dal programındaki dersleri tekrarlamak zorunda değildir.

Kayıtlı bulunduğu ana lisans programında mezuniyet hakkını elde eden ve ÇAP programını tamamlayan öğrenciye ikinci bir anadal lisans diploması, yan dal programını tamamlayan öğrenciye ise yan dal sertifikası verilir. 

Bölümümüzün Çift Anadal Anlaşmalarını Görmek İçin Tıklayınız

Bölümümüzün Yandal Anlaşmalarını Görmek İçin Tıklayınız