Temel hedefimiz, öğrencilerimizi 21. yüzyılda radyo, televizyon ve sinema alanlarında oluşan rekabet ortamına genç ve dinamik iletişimciler olarak yetiştirmektir. Bu amaç doğrultusunda, öğrencilerimizin hem bireysel yeteneklerinin gelişmesi hem de çalışma alanlarının özelliğinden dolayı ekip çalışması içinde bu bireysel yeteneklerini kullanabilmelerini sağlayacak bir ders programı takip edilmektedir. Bu kapsamda bölümümüzde temel teorik derslerin yanı sıra fakülte içi ya da fakülte dışı yandal ve çift anadal programları, stüdyolarımızda ve ajansta yürütülen pratik dersler, alan stajı, mezuniyet projeleri gibi öğrencilerimizi alanda çalışmaya hazırlayan uygulamalar bulunmaktadır.
Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü'nün Öğretim Amacı;
Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Program Kazanımları
Stüdyo, faaliyet alanları ve sınıflarımıza aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
Her geçen gün gelişen teknoloji sayesinde uzaklar yakın olur. Bu teknolojik atılım ile radyo, televizyon ve sinema sektörüne duyulan ihtiyaç günden güne daha da artar. Kitle iletişim araçları nüfuz alanlarının hızla genişlemesi, radyo, televizyon ve sinema sektöründe görev alacak profesyonel personele ihtiyaç duyulmasına sebep olur. Oluşan bu ihtiyaç beraberinde, üniversitelerde bu kapsamda eğitim veren bölümlerin açılmasını sağlamıştır.
Radyo, televizyon ve sinema bölümünde eğitim alan öğrenciler, iletişim ve haberleşme araçlarını etkin olarak kullanabilen ve bu kapsamda gerekli planlamaları ve teknolojik gelişmeleri yakinen takip edebilmelidir. Yeditepe Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünün amacı, bu kapsamda topluma hizmet edecek kalifiye bireyler yetiştirmektir.
İletişim kabiliyeti yüksek, sosyal anlamda kendini yeterli hisseden ve bu kapsamda eğitim almak isteyen gençler bu bölümü tercih edebilir. Medya sektörünün her geçen gün öneminin arttığı günümüz dünyasında bu iletişim araçlarına duyulan ihtiyaç artarak devam edecek gözüküyor.
Üniversite Adı |
Bölüm |
Puan Türü |
Kontenjan |
Taban Puanı |
Başarı Sırası |
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ |
Radyo, Televizyon ve Sinema (İngilizce) (Burslu) |
SÖZ |
8 |
455,49173 |
1305 |
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ |
Radyo, Televizyon ve Sinema (İngilizce) (%50 İndirimli) |
SÖZ |
65 |
236,49332 |
722690 |
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ |
Radyo, Televizyon ve Sinema (İngilizce) (%25 İndirimli) |
SÖZ |
8 |
Dolmadı |
Dolmadı |
Yeditepe Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü 2023 - 2024 eğitim/öğretim yılı öğrenim ücretleri ve ödeme planı ve diğer merak edilenler için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Yeditepe Üniversitesi, öğrencilerine farklı alanlarda burs imkânları sunar. Radyo, Televizyon ve Sinema Burs İmkânları sayfasını inceleyerek burs olanakları hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Buradan ilgili sayfaya ulaşıp, burs imkânları ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bölümün adını da taşıyan radyo, televizyon ve sinema geçtiğimiz yüzyılın olduğu gibi bulunduğumuz yüzyılın da önde gelen kitle iletişim araçları arasındadır. Bu bölümün amacı, çağdaş gelişmeleri takip etmenin yanında, takip ederken iletişim ve sinemanın mesleki ve sosyal alanlarında farklı roller üstlenebilecek bireyler yetiştirmektir. Yeditepe Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü teori ve pratiğin birbirini dengelediği bir ders programı ön görür. Medyada “güncel konular” başlığı ile yıllardır sürdürülen seminerler dizisi bu bölümün ürünüdür. Bu seminerler vasıtasıyla organize edilen faaliyetler kapsamında öğrencilerin talepleri dikkate alınarak davet edilen konuklar ile öğrenciler buluşturulur. Bu sayede öğrenciler sektörün önde gelen isimleri ile tanışma ve bilgi alış verişinde bulunma imkânına sahip olurlar. Eğitim dili, diğer bölümlerde olduğu gibi İngilizcedir. Fakat öğrenciler talep etmeleri durumunda ikinci bir yabancı dil de öğrenebilirler.
Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümünde kendi öğretim üyelerinin yanı sıra özellikle uygulamalı derslerde sektörden uzman hocalara da yer verilir. Bu sayede öğrencilerin güncel ve sıcak bilgilere doğrudan, hızlı bir şekilde ulaşımı mümkün olur. Aynı zamanda öğrencilerin iletişim alanındaki hızlı gelişmeleri de takip etmelerine imkân sağlanmış olur. Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü, sektörün öncü kuruluşları ile direkt olarak irtibat halindedir. Bu kapsamda öğrencilerin söz konusu kuruluşlarda staj yapma ve mezuniyet sonrasında iş bulma imkânları da Yeditepe Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü tercih edilirken göz önünde bulundurulması gereken seçim kriterlerinden birisidir.
Yeditepe Üniversitesi, eğitim sektörünün öncü kurumlarından sayılabilecek, marka değeri olan bir kuruluştur. Bu kapsamda Yeditepe Üniversitesi diploması almak, özellikte özel sektör iş imkânları değerlendirilirken kayda değer avantaj oluşturacak bir husustur. Ayrıca Türkiye geneli Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü sıralama listesi incelendiğinde Yeditepe Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nün son derece iyi bir konuma sahip olduğu görülür.
Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümünde okuyan öğrencilerimiz öğrenim hayatları boyunca uyumlu ve verimli bir ekip çalışmasının gerektirdiği sorumluluk alma, etkin katılım, koordinasyon ve planlama becerilerini kazanırlar. Ayrıca uzmanlık alanlarına yönelik en yeni bilgi ve becerileri sentezleyerek alanlarına özgü çeşitli anlatı formlarında ve türlerde mesleki standartlara uygun üretim yapma becerisini edinirler.
Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü mezunları radyo, televizyon ve sinema sektörlerinin metin yazarlığı, görüntü yönetmenliği, kurgu, ses tasarımı, yapım ve yönetim, medya işletmeciliği gibi farklı alanlarında yurtiçi ve yurtdışında görev yapabilecek düzeyde mesleki bilgi sahibidir ve yeni teknoloji, gelişme ve fikirleri takip ederek özgün projeler tasarlarlar.
Bu kapsamda becerilere sahip olan Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü mezunları basın kuruluşları, yayın kuruluşları, reklam ajansları, televizyon kanalları, haber ajansları, radyo kanalları, içerik üretme ajansları ve gazetelerde
yaygın iş alanı bulabilir. Bunların dışında kamu ve özel sektör alanında, tanıtım departmanlarında medya tanıtım sorumluluğu, basın danışmanlığı vb. görevler alabilir. Akademik kariyeri hedefleyen bölüm mezunları ise üniversitelerin ilgili bölümlerinde öğretim üyeliği görevlerinde bulunabilir ve bilimsel araştırma ve üretim yapabilirler.
Misyon
Misyonumuz, öğrencilerimizi 21. yüzyılda radyo, televizyon ve sinema alanlarında oluşan rekabet ortamına uluslararası nitelikte kaliteli eğitim ile edindiği bilgileri uygulama becerisine sahip çağdaş ve dinamik iletişimciler olarak yetiştiren bir bölüm olmaktır.
Vizyon
Bölümümüz, radyo, televizyon ve sinema alanlarında kuramsal ve uygulamalı güncel bilgiler ışığında çağdaş, uluslararası rekabete açık, sorgulayan araştıran, toplumsal sorumluluk ve etik bilincine sahip, mesleki ve sosyal alanlarda etkin roller üstlenmeye hazır iletişimciler yetiştirir.
Temel Değerler
Atatürk İlkeleri ve Cumhuriyet Rönesansı’na dayanan topluma hizmet inancı ile yürütülen çağdaş bilim ve eğitim.
Yurtdışındaki birçok yüksek öğretim kurumuyla ikili anlaşmaları bulunan fakültemiz, öğrenci hareketliliğine büyük önem vermektedir. Bu nedenden dolayı Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü, Erasmus ve değişim programları kapsamında, her dönem tüm dünya üniversitelerinden pek çok öğrenciyi ağırlamakta ve bu üniversitelere öğrencilerini göndermektedir. Bu anlaşmalar kapsamında, Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencilerinin eğitimlerinin bir bölümünü tamamlayabilecekleri üniversitelerin güncel listesi aşağıda yer almaktadır.
Üniversite, Ülke, Şehir ve Kontenjan Bilgileri
Erasmus akış şemasına ulaşmak için tıklayınız.
Yeditepe Üniversitesi’nde, tüm öğrenci değişim süreçlerini Uluslararası Ofis (erişmek için tıklayınız) takip etmektedir ve üniversite bünyesindeki her bölümün bir Erasmus Koordinatörü vardır. Bölümümüzün Erasmus Koordinatörü, aşağıda bilgileri bulunan Prof. Dr. Defne Özonur’dur. Uluslararası Ofis ile sürekli irtibat halinde olan bölümümüzün Erasmus Koordinatörü, öğrencilerle başvuru öncesi, süreci ve sonrası tüm aşamalarda irtibat halindedir.
Avrupa’nın birbiri ile uyumlu olan yükseköğretim bölümleri Bologna Süreci kapsamında iletişim kabiliyetlerini güçlendirip, uygulama esnasında oluşan farklılıkları gidermeyi amaçlarlar. Bu süreçte asıl amaç, öğretim elemanları ve öğrenciler arasındaki iletişimi güçlendirmektir. Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencileri Bologna Süreci sayesinde daha bilinçli ve donanımlı olarak eğitim öğretim faaliyetlerine devam ederler.
Program Bilgi Paketini Görmek için tıklayınız.
Üniversitemiz, lisans öğrencilerine ana lisans programlarına ek olarak, üniversite içinde farklı bir programda öğrenci olarak ikinci bir lisans diploması alma (çift anadal / double major) ya da belirli bir alanda bilgi sahibi olmalarına olanak sağlamak üzere yan dal (minor) programında öğrenim görme olanağı tanınmaktadır. Kayıtlı bulunduğu ana lisans programında mezuniyet hakkını elde eden ve ÇAP programını tamamlayan öğrenciye ikinci bir anadal lisans diploması, yandal programını tamamlayan öğrenciye ise yandal sertifikası verilir. Gerekli koşulları yerine getiren öğrencilerden çift anadal (ÇAP) yapmak isteyenler, esas programlarının en erken üçüncü en geç beşinci döneminde, yandal yapmak isteyenler ise en erken üçüncü dönemin başında en geç altıncı dönemin başında ilgili bölüm sekreterliğine başvurabilmektedir.
ÇAP ve Yandal programlarını başlatabilmek için ilgili bölümler arasında öğrencinin alması gereken ilave dersleri, denk dersleri ve ortak dersleri içeren öğrenim protokolü imzalanması ve bu protokolün üniversitemiz senatosunca kabul edilmesi gerekmektedir. Çift Anadal (ÇAP) ve Yandal Temel İlke ve Kurallarına* uygun olan öğrenci, başvuru tarihlerinin üniversite İnternet sayfasında ilan edilmesinden sonra ilgili bölüm sekreterliğine başvurusunu yaparak aşağıda belirtilen süreci başlatır;
* Çift Anadal programlarına başvurabilmek için öğrencinin genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2.75 olması ve çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere yerleştirme puanına sahip olunması gerekmektedir. Çift anadalı burslu okuyabilmek için ise, 4 üzerinden 3.25 not ortalaması şartı bulunmaktadır.
* Yandal programlarına başvurabilmek için öğrencinin genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2.5 olması gerekmektedir. Yandalı burslu okuyabilmek için ise, 4 üzerinden 3 not ortalaması şartı bulunmaktadır.
Öğrenci ÇAP ya da yan dal programını kendi isteğiyle ya da lisans yönetmeliklerinde öngörülen koşullarda bırakabilir. Öğrenci, ÇAP ya da yan dal programından ayrılması halinde, başarısız olduğu ÇAP ya da yandal programındaki dersleri tekrarlamak zorunda değildir. ÇAP ve Yandal programlarının uygulanmasında daha detaylı bilgilere üniversitemiz web sayfasında yayınlanmış olan Yeditepe Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği'nden (4. Bölüm, sayfa 5) ulaşılabilir.
Radyo, TV ve Sinema Bölümü;
Çift Anadal ve Yandal inforgrafikleri için tıklayınız.